Sweatshirt Modasının Dikkat Çeken Tarihi

Sweatshirt Modasının Dikkat Çeken Tarihi

 

Kısa Kısa Sweatshirt Modası

Dünya üzerinde çok az stil dönüşümü sweatshirt modasındaki kadar dikkat çekici olmuştur. Kökenleri ortaçağ Avrupa’sına dayanan sweatshirtler, ortaya çıktığı günden bu yana hem bir stil hem de bir ifade biçimi olarak varlığını sürdürmüştür. Kapüşonlu sweatshirtlerin tarihine bakılınca neden tarzı farklı olan milyarlarca insanın gardırobun da yer aldığı anlaşılabiliyor.

 

1910’lar- İlk kapüşonlu giysiler 

Kapüşonlu giysilerin tarihi Orta Çağ Avrupa'sına dayanır. Rahipler hoodlu yani başlıklı tunikler (ukuleta olarak bilinir) giyerken, dışarıda çalışanlar da buna benzer pelerinlerden (şaperon olarak bilinir) giyerlerdi. Şimdiki dizi ve filmlerden de bildiğimiz gibi ukuletalı giysiler, yüzyıllardır erkek ve kadın giyiminin belgelenmiş bir parçası olmuştur. "Hood" kelimesi, "hat" kelimesiyle aynı kökü taşıyan Anglo-Sakson kelimesinden “höd” kelimesinden türemiştir.

 

 1930'lar - İlk kapüşonlu sweatshirt

1919'da kurulan ABD şirketi Champion, 1930'larda ilk kapüşonlu sweatshirtleri yaptı. Şirket, daha kalın malzemeleri dikmek için yöntemler deniyordu ve bu yönlemleri geliştirdiğinde daha kalın tişörtler yapmaya başladı. Başlangıçta, Upstate New York'taki kış aylarında işçilerin sıcak kalması için bu kalın sweatlere başlıklar eklendi. Kısa bir süre sonra Champion Firması, ABD Ordusu icin fiziksel eğitim çalışmaları ve beden eğitimi dersleri için bu başlıklı sweatshirtler de dahil olmak üzere spor kitleri üretmeye başladı.

 

  1970 – İsyan ve Moda 

1970'lerde New York'ta gelişen hip hop kültürü sweatshirtlerin yaygınlaşmasında önemli oldu. Çünkü kapüşonlu sweatshirtler dans rutinleri için sınırsız harekete izin veriyordu ve sokaktaki grafiti sanatçılarının kimliklerini gizlemeye yarıyordu. California'da patencilerin ana akım kültürü reddetmesi ve birçok paten parkının kapatılmasıyla patencilerin yasal olsa da olmasa da yaşam tarzlarını koruma çabaları da isyankar bir görünüm yarattı. Bu isyankar duruşu beslemek için bölgedeki müzik hard core Punk’a doğru yöneldi ve kapşonlu sweatshirtler isyankar kültürün temelini oluşturdu. 1976'da “Rocky” nin piyasaya sürülmesi, kapüşonlu sweatshirler için bir sembol katmanı daha ekledi. Philadelphia'da çekilmiş olan Film, eğitimsiz fakat iyi kalpli bir İtalyan-Amerikalı amatör boksör olan Rocky Balboa'nın (Sylvester Stallone tarafından canlandırıldı) dünya ağır siklet şampiyonasında nasıl bir şans yakaladığının hikâyesini anlatıyor. Rocky filmi üç Oscar kazandı ve tüm zamanların en iyi spor drama filmi olarak kabul ediliyor. Gri marn silueti sert darbelerinin ve iş ahlakının bir sembolü haline geldi.Ayrıca bu durum kapüşonun işçi sınıfı kökleriyle olan bağlantısını pekiştirmiş oldu.

 

  1980’ler – Sweatshirt Modasının Ayak Sesleri 

80'lerde, kapüşonlu sokak stili ile ilişkili bir görünümün parçası haline geldi. Bu kitlenin benimsenmesi, ABD’den hip-hop’un paralel popülaritesi ile başladı; rapçiler sporcuların ardından güçlerini ve statülerini taklit etmek amacıyla kendilerini modellediler. Hiphop kültürü ve Amerikalı tasarımcı Norma Kamali, yeni kıyafetleri benimseyen ilk tasarımcılar sayesinde sweatshirt modası podyuma taşındı. Aynı zamanda üniversiteler, isimleri ve armaları ile kapüşonlu tişörtüleri süslemeye başladı.

 

  1990’lar ve 2000'ler – Marjinal Sweatshirt Modası 

  Kapşonlu sweatshirt yani hoodie terimi ilk kez 1990’larda kullanılmaya başlandı. Ne yazık ki, artık bu isim suçluluk ve marjinalleşmiş alt kültürlerin bazı negatif yönleriyle ilişkilendirildikten sonra olumsuz çağrışımlara sebep oldu. Suçlar genellikle gizlenmek amaçlı kapşonlu sweatshirtlerle işlendiği icin bu giyim tarzı, marjinal bir isyankar duruşun da temsilcisi olmuştu. 2005 yılında, New York’daki ünlü Bluewater Alışveriş Merkezi, kapüşonlu sweatshirt giyen müşterilerin alışveriş merkezine girmelerini yasakladı. Ancak ironik olarak, bu kıyafetler oradaki mağazalarda satılmaya devam ediyordu. Temmuz 2006’da Muhafazakar Partinin lideri David Cameron, kapüşonun saldırı amaçlı kullanımından ziyade, savunma amaçlı kullanıldığını belirten bir konuşma yaptı. İşçi Partisi, konuşmayı “kapüşonlu sweatshirtleri kucaklama” adıyla meşhurlaştırdı. Bu, kapüşonun - herhangi bir ikonik giyim tarzından ziyade - çok güçlü sosyal, ekonomik ve politik fikirleri ve duyguları uyandırdığını birçok örnekten biri.

2012, hoodie'nin(kapşonlu sweatshirtlerin) olumlu ya da olumsuz her zaman bir ifade biçimi olarak kullanılabileceğini hatırlattı. Mark Zuckerberg, bir güç hareketi olarak görülen Wall Street yatırımcılarıyla tanışmak için kapüşonlu bir mont giyerek büyük bir heyecana neden oldu. Bu kasıtlı bir duruş olmayabilir ancak isyancıları heyecanlandırmıştı.

 

  Günümüzde Kapşonlular

Çok yönlü kullanım özellikleriyle gardırobunuzun en önemli parçalarından olan kapşonlular sweatshirtlerle hayatımıza girse de şimdilerde montlarda, tişörtlerde, ceket modellerinde ve hatta gömleklerde bile kullanılabiliyor. Sweatshirtler, esasen sportif kombinlerin aranan parçaları arasında değerlendirilse de günümüzdeki moda akımı onu tüm kıyafetlerle bir arada kullanılabilen, joker bir parça haline getirmeyi başardı. Öyle ki, ister pırıltılı bir etek, elbise ya da pantolon üzerinde ya da salaş rahat ve gündelik bir eşofman üzerinde değerlendirin, sweatshirtler her seferinde harika iş çıkarabiliyor. Nofilter Butik de dünya üzerinde belli bir trendi yakalamış olan sweatshirtler arasından en seçkin olanları sizinle buluşturmayı ilke edinmiş bir butik olarak hizmet veriyor. Birbirinden renkli sweatshirt modelleri, aradığınız her tarzdaki duruşa kavuşmanızı sağlıyor. Özellikle power to the women of the world sloganlı sweatshirtler aradığınız isyankar duruşu sergilemenize yardımcı olurken, daha soft kombinler icin Gökkuşağı renklerinden oluşan rainbow sweatshirt modelleri ile modaya istediğiniz gibi uyum sağlayabilmenize yardımcı oluyor. Uygun fiyatlı sweatshirtler kategorisine gitmek için hemen tıklayın!

Size nasıl yardımcı olabiliriz?
3
Yükleniyor...